Svar på frågestund.

Sådär, här kommer frågor samt svar! Hoppas ni förstår att jag inte svarar på samma fråga flera gånger.

Hej! Först och främst vill jag bara säga att jag tycker du är sjukt grym med hästar, både i ridningen men också i ditt allmänna ”tänk kring hästar”, jättekul! Men jag undrar vart fleur tog vägen, varför avbröt ni ”samarbetet”, vart är hon nu, mår hon bra och vem äger henne nu? Du behöver självklart inte svara om du inte vill. Keep up the good work, du och dina hästar är grymma!!

– Tack! Nu är detta första frågan om Fleur och det finns hundra fler, svarar här överst så struntar jag i de andra som frågat samma sak. Jag känner inte att det är min sak att berätta om Fleur då det inte är min häst. Jag kan meddela er att Fleur i dagsläget mår bra, är hos kunnigt folk och behandlas väl.
Mina två månaders tillridning av Fleur gick ut, och det var ingen häst jag ville fortsätta arbeta med då jag anser att hennes tävlingskarriär bör vara över pga hennes psyke. Ridningen är inte problemet, det är att hon inte är stabil från marken. Jag är faktiskt inte speciellt insatt i vad som händer med Fleur hädanefter så det är inte någon större vits med att fråga mig längre! Hoppas det fungerar som svar, och tack igen för fina ord.

Hej. Jag tyckte det var oerhört intressant att läsa artikeln i Equipage. Skulle så gärna vilja kunna anamma lite av ditt sätt att träna häst. Hästen jag sitter på behöver lära sig att använda bakbenen, men tycker det är svårt utan att få massa i handen eller så bara dyker hon och springer i framvikt, om du förstår vad jag menar? Har du några bra tips? Hästen är i övrigt superfin, håller på att kvala till 5års breeders nu, ett kval kvar. Men hon hoppar lite på talang & lite fart, vill få igång aktionen lite mer så hon hoppar ännu mer upp och genom kroppen Hade du inte bott så långt bort hade jag absolut velat träna för dig! Det ser så himla avspänt men ändå spänstigt ut när du hoppar dina hästar, hade velat ha det lite så.
Mvh Sara Rundgren

– Tack så mycket för fina ord. Som jag skrev i inlägget ovan/under (det förra) så väljer jag att inte svara på frågor angående “ridproblem”, det tar för mycket tid för mig då jag får väldigt många mail hela tiden angående det, och jag måste hänvisa alla till att komma o träna för mig, för att få den hjälpen. Jag hoppas att texter som artikeln i Equipage och andra saker jag skriver kan vara till hjälp om man inte har möjlighet att åka till mig. Tack!

Hur kommer det sig att du köpte Corvara?Kram, du är en stor förebild inom ridningen!

– Jag tycker att det är en fin och rolig häst som jag ville fortsätta jobba med 🙂 Tack!

Hej! Hur ser du på framtiden? Planer på att skaffa barn och leva ett ”vanligt” liv eller är det hästar eller ingenting? 🙂
Du är en stor förebild för mig i ridningen!

– Hej! Haha jadu! Vanligt liv kommer inte på fråga, det är hästar som gäller. Barn har jag inte tid för på ett tag, haha! Tack så mycket!

Presentation av dina hästar i stallet nu. Ålder, mankhöjd, stam, nivå, styrkor, svagheter samt dina framtidsplaner för dem. Även hästarna som är till salu.

/C

– Jag erkänner att jag uppdaterar lite halvdåligt på hemsidan men det finns faktiskt en flik med alla hästar där, med informationen du söker 🙂

När började du ”leva på” hästarna? Alltså jobba med att hålla träningar och sälja hästar. Hur går det ihop och hur kom du in i verksamheten så bra? 

– För typ 3 år sedan så började jag sälja St Hippolyts häst (och hund) foder och startade därför ett företag (JoCo Business AB) och pysslade med det. Allt eftersom har jag börjat ge lektioner och blivit “godkänd” för att få ta in min hästverksamhet i företaget, som snart bytte namn till Cornelia Rylen AB.Så i typ 2 år har jag jobbat ordentligt med hästar. Säljer inte så värst mycket hästar utan jobbar mer med tillridning och träningar, men det ska det bli ändring på 🙂

Hej! Fantastisk blogg, instagtam och du inspirerar verkligen mig med din ridning! Vad kostar det att träna för dig privat eller i grupp? Och vad skulle det kosta om man vill att du ska hoppa sin häst?

– Tack så mycket! Privat kostar det 400kr + 6%moms, Gruppträning 300kr + 6%moms. Om man vill ha hästen riden/hoppad räknas det som privatträning 🙂

En undran! Hur tänker du kring igångsättning av en häst som stått ett par månader o ska igång igen?

– Jag förutsätter då att den inte vilat pga skador och att det inte behöver tänkas annorlunda på. Allt är individuellt från häst till häst, men under igångsättningar så rider jag så pass korta pass som hästen orkar med utan att bli trött, inget flås, lägre form än vanligt och mjukare. Väldigt basic. Ökar ridningen successivt med tiden. Ärligt talat går jag mest på känsla, har inga fasta rutiner utan det är väldigt olika beroende på situation, varför har den vilat, vad ska den tränas mot, vad är planen, osv.

Vad är det högsta du har hoppat?

– Haha, har nog höjt upp något hinder till typ 160 ungefär, om ens det. 155 kanske.  Men inte säker. Ska delta i en Sixbar hoppning inom kort så då kan jag komma med ny information, haha!

 Vilken är den dyraste häst du sålt och vad har den kostat?

– Tror nog den dyraste “jag” (mina föräldrar) sålt var min gamla ponny Melwin Cooper S. Det låg nog på dryga halvmiljonen, ungefär. Det var tider det 🙂

Hej!
Vad är dina bästa tips/övningar för att få en häst riktigt fram för skänkeln och med tryck i bakbenen? Jag vet hur det ska kännas men tycker ofta det är svårt att komma dit när jag sitter på en häst som är lite seg för hjälperna etc. Vet att det är så gott som omöjligt att ge tips när man inte sett hästen men skulle vilja veta lite allmänt hur du tänker:). 

Sedan också hur du jobbar i början av passen för att få hästarna lösgjorda utan att sätta för stor press på dem innan de kommit igång.

– Generellt i början av passen, så ser jag till att hästen är loss från handen, mjuk, följer smidigt för båda skänklarna och följer framåt nedåt med huvudet när jag lättar i handen, innan jag börjar nästa gångart. Rider lågt, LÅNGSAMT (har otroligt svårt för de som börjar passen med att “sparka igång” sina hästar) och ser till att allt är avslappnat, lugnt och enkelt innan man eventuellt ställer mer krav, sätter mer press osv, beroende på vad man ska göra.

Största tabben?

– Haha! En av de träligare grejerna var nog förra året i Swedish Riders Trophy finalen, jag hade vunnit flera omgångar innan, delfinalen vann jag och låg bra till. Det vart reportage i någon tidning om “vilket hopp” jag var och att man gott o väl kunde betta sina pengar på mig (haha). Rider skitdåligt i finalen och river två. Dumt, ingen fick sina pengar (; Annars gör jag inte så många stora tabbar, som syns, iaf!

Vilken placering/vinst värderar du mest?

– Det får nog bli 150cm vinsten med Totte i Fjärås förra året.  Det var otroligt roligt då jag var väldigt orutinerad på den höjden. Jag värderar Carros vinst i 140cm kval 2 i 7års på Champion of the Youngsters förra året också, det var sjukt kul!

Vilket är dröm resmålet?

– Är nöjd bara det är varmt och det finns AC på rummet!

Om du inte skulle hålla på med hästar vad skulle du göra då?

Börja hålla på med hästar igen.

Falsterbo eller Friends?

-Friends!

Favorit tävlingsplats?

– Sundbyholm, antagligen. Mest för att det är nära, praktiskt och väldigt bra banor.

Vilken av dina nuvarande hästar tror du har absolut störst chans att gå ett mästerskap med guld som utgång?

Tippar på Totte i dagsläget. Jag tror att Carro kan bli snäppet bättre men det är lite jobb kvar.

Har du några planer på att skaffa barn?

-Jag har inte riktigt tid, haha!

Ska sånna fall barnet börja sin tävlingskarriär på en envis shettis?

Ja, detta har vi planerat. Vi ska äga 3 A-ponnyer, barnet ska starta samtliga i samma klass (det blir en riktig klass när det är minst 3 starter) och eftersom att det inte lär vara speciellt många andra A-ponnyer där så är det nästan garanterad vinst. Detta har vi tänkt igenom väl och är väldigt bestämda på denna punkt.

Jag undrar hur det kommer sej att du är så duktig med lite knepigare hästar? Blev det så av en slump eller var det meningen?
Jag tycker du rider så mjukt och elegant och följsamt! Ett nöje att följa dina framgångar på banorna!

– Ja det är nog slumpen. Min första storhäst Asta var ganska het och stark och uppbetslad, och där fick jag första känslorna för att “göra om”, gjorde allt från grunden (blev inte lika bra resultat på den tiden men kämpade, det gjorde jag!) Jag har helt enkelt alltid brunnit för att göra så stor skillnad jag kan, att hålla igång något, bara ta sig framåt/uppåt eller prestera bra är liksom inte lika roligt som att verkligen anstränga sig för att göra något BÄTTRE, annorlunda och sådär så att man både ser och känner stor skillnad. Det älskar jag. Tack så mycket!

Vad hände med samarbetet du hade med Tyra?

– Äsch, jag ser mig inte som en person som behöver kommentera ämnen som detta, jag gör helt enkelt inget jobb åt henne längre (då jag köpt den ena hästen och den andra hästens kontrakt gick ut) och mer än så är det väl inte 🙂 Satt precis med öppen mun och läste igenom någon bloggbevaknings-grej om mig (?!? så intressant är jag inte..) och inser att wooow vad folk spekulerar, det håller jag mig gärna utanför, haha! Wow.

Varför slutade din syster jobba i Tyras företag?

– Det är jag faktiskt inte alls insatt i, är liksom inte my business! 🙂

Hej, om vi nu säger att du skulle ha en plats över i stallet och blivit frågad att hoppa in en fjording eller en travare, hade du då gjort det eller är du en sån som bara vill ha med de finaste hopphästarna att göra?

– Jag har såklart ingenting mot att jobba med andra typer av hästar än “hopphästar”, men samtidigt är jag specialicerad inom hoppning/markarbete mot hoppning, gör bäst jobb där och tänker att det ska användas på hästar som får ut mest av det. Så har jag flera erbjudanden, så “väljer” jag den hästen som passar mig bäst, vilket antagligen inte är fjordingen. Jag ska ju känna att jag gör ett så bra jobb som möjligt, också, då jag inte alls är någon Gud som bemästrar allt. Men en häst är alltid en häst, som Kloke Pether säger!

Hej Cornelia!
Till att börja med så måste jag bara säga att du är så otroligt begåvad & jag beundrar verkligen din ridning. Jag har aldrig sett någon annan ryttare, inte ens uppe i den högsta eliten som rider med en sådan lätthet & så mjukt som du gör.
Min fråga är: Vilka är dina största mål just nu & med vilken/vilka hästar? Vad är ditt allra högsta mål som du siktar mot just nu?
Kram

– Hej! Stort tack, måste nog tippa på att du varit lite partisk när du letat efter andra bättre ryttare, sådär jäkla fantastisk är jag inte, hur kul det än vore! Haha, tack så väldigt mycket ändå!
Det är lite svårt att svara på. Jag har riktat in mig på mitt första Senior-SM hela året, det är om typ 3 veckor och det är Totte som ska starta. Då är målet att ta sig till finalen och debutera 155cm. Det vore roligt. Annars siktar jag bara alltid på att utvecklas, hur tråkigt det än låter. Men som jag skrev högre upp, så brinner jag verkligen för att uppnå dendär känslan av att förändra, utveckla och göra något till det bättre, inte bara resultatmässigt. 

Vilken är din favoritkusin? /Elin

*Varning internt* – Jag tycker Johan och Erik varit väldigt trevliga genom åren.

Hej! 

Jag undrar hur ett klättrings träningspass kan se ut för dig? Vilken lutning tränar du i och hur länge och vilka gångarter?

Undrar även hur ett konditionspass ser ut med t.ex. intervallträning och hur länge och vilka tempon ungefär?

Kram!

– Hej! Jag har faktiskt ingen aning om vad det är för lutning, jag har ett berg med några backar som jag varierar träningen i.  Klättrar mest i skritt, lite i trav. Kanske 10 gånger tur och retur upp och ner, byta “miljö” lite och kanske ta lite galopp längs vägen eller liknande, och sen köra 10 till för ett ordentligt klättringspass. Annars brukar jag klättra lite enklare pass flera gånger i veckan istället för att köra intensivt och länge. 
Galopptränar gör jag (efter ordentlig upvärmning) i 3min, skritt 1min, ca 4-6 intervaller, typ 1-2 gånger i veckan när möjlighet finnes. Då är det i varierad galopp, oftast ganska lugnt men brukar låta dom springa på ordentligt där det passar sig kortare sträckor.

Hej Cornelia! Jag har själv en stor häst på 1.80 som jag tävlar i hoppning med och jag blir väldigt inspirerad av att se hur balanserad och välriden din Totte är. Jag undrar lite om du har jobbat honom på något speciellt sätt jämfört med de andra eller gjort några speciella övningar? Tycker att det är lite svårt att få ihop hela den stora kroppen på rätt sätt ibland 🙂

Mvh Linn

-Hej! Nu är ju jag så lyckligt lottad att Totte är som en liten katt att rida, otroligt känslig och försiktig för hand och skänkel, men visst är det ändå en stor häst. Jag tränar honom inte annorlunda mot en mindre häst, är möjligtvis mer noggrann med att han ska kunna korta galoppen samt att jag vågar släppa ut den ofta när jag rider ut. Ju större hästen är ju mindre hjälper ska den lyssna på och ju känsligare måste man träna dom. Det är bara o kämpa på, lär hästen bära sig själv, undvik att göra jobbet åt hästen.

Skulle gärna vilja veta hur du lägger upp träning? Exempel på träningsschema för en hållbar och pigg häst?

– Det är så himla olika från häst till häst, vecka till vecka. jag vill variera hästen träning så mycket som möjligt, jag prioriterar en avslappnad, lösgjord, känslig häst över allt annat och börjar därför alltid där. När hästen är där jag vill ha den så är det 2-4 uteritter per vecka, 2-3 rena markarbetespass och när det passar är det gymnastikhoppning eller hoppning. Jag ser helt enkelt vad som behöver utvecklas och anpassar upplägget efter det. Får du en häst att bära sig själv och lyssna på små hjälper så får du nästan alltid det temperament och humör du vill ha hos hästen 🙂

Vad är målet med samtliga hästar? Hur strävar du efter att de ska bli i ridningen och vilken klass vill du uppnå med varje häst?

– Kort och gott är målet att få ut så mycket som möjligt av varje häst, inte att pressa ur varenda droppe, utan mer att utveckla varje häst så långt det går på så bra sätt som möjligt. I ridningen vill jag somsagt ha en mjuk, avslappnad och känslig häst som går fram själv och bär sig själv. Därefter kan jag som ryttare göra lite vad jag vill, anpassa mig efter hästens behov och egenskaper och jobba efter det, vilket är roligt. Svårt att svara på vilka klasser de ska kunna uppnå, det är bara att försöka komma så långt man kan! 🙂

Kort och gott, hur tänker du när du ska köpa häst?

Jag är ju väldigt svag för dendär dolda talangen som syns ibland, antagligen därför jag plockar på mig problemhästar titt som tätt, de hoppar 1 av 10 språng på ett bra, fantastiskt och underbart sätt, de andra 9 är katastrof, men detdär fina språnget får det att pirra i hela kroppen. jag skulle rekommendera en häst som hoppar jämnt, så likadana språng som möjligt, det är bäst. Men lite tråkigt… 😉

Hur hästen ser ut i kroppen spelar inte mig någon större roll som man kanske kan se när man sneglar på mitt utbud av hästar, en är 160cm och ser ut som en ponny medans nästa är 183cm och rör sig som en galoppör/travhäst, nästa är tjock och galen medans den andra är långsam, stor och lite tyngre. Alla har fina olika egenskaper som är EXTREMT intressant att leta fram och sätta ljuset på. 

Jag tycker man ska köpa hästar man vill rida varje dag, hästar man vet hur man ska jobba med och hästar man VILL utvecklas med, jobba med och inte mot! 🙂

Vilka bett använder du oftast och på flest hästar?

– Hmm. Vanligast är nog tredelat med lösa ringar och tvådelat med D-ringar. Ett favoritbett är ett läderklätt tredelat bett med ganska stor, skarp tungfrihet. Men det är väldigt olika. Just tungfriheten tycker jag om då det direkt blir lite skarpare i munnen men utan alla “effekter”, vilket gör att jag oftast kan ha en lättare och mjukare hand vilket jag föredrar alla dagari veckan, vilket jobb jag än gör. Har generellt snällare bett i skogen så hästarna får ta lite mer stöd i handen och bli lite modigare framåt i högre tempon, de är redan så lydiga från jobbet i ridhuset att det aldrig blir problem i skogen! 🙂

Vilka hästar ska du sälja och vilka ska du behålla?

– Jag har insett att jag inte riktigt kan svara på det, life happens, jag kommer behöva sälja hästar jag vill ha kvar och jag kommer ha kvar hästar jag försökt sälja. Just nu ser det ut som att mina egna hästar blir kvar ett tag till, men de flesta utom Zwiggy är till salu till rätt pris.

Vilken färg har dina tånaglar?

As a matter of fact, så är dom faktiskt ljusgröna med limegrönt glitter på. Linus har nämligen ordnat detta så vackert!

Hur mycket och hur ofta får dina hästar vilodagar (både unghästar och äldre)? Och är det då helvila eller vila med skrittmaskin/jogg?

– Jag kan tänka mig att dom vilar ungefär 1-2 dagar i veckan, men det beror lite på. De får ofta 3-4 dagars vila i sträck efter en tuffare period eller när vi tränat in något speciellt, framförallt på de yngre. De äldre har lite samma grej men vilar de längre perioder så är det snarare från hårt arbete, och rids mjukt o lågt i ridhuset/körs i pessoasele/joggas i skogen osv istället. Men jag tycker om vila, jag tror det är väldigt viktigt, självklart framförallt på yngre, mer outbildade hästar, de behöver tänka, förstå och landa i sin utbildning. De flesta hästar går i skrittmaskinen varje dag, oavsett vila eller inte, tyvärr har jag några puckon som lärt sig hur man stannar skrittmaskinen och får därför tyvärr hoppa över den biten (odjur). 

Hur länge har du haft ditt ridhus?

– Jag tror det är 5e året jag har ridhus nu! Det är lika fantastiskt fortfarande.

SÅÅ! Där har vi’t! Förstår att det blir mycket text. Är inte så erfaren på såhär många frågor. Tar gärna emot tips på hur det skulle kunna vara enklare att lägga upp ett inlägg som detta. Med det sagt, så får ni också förstå att jag inte har all tid i världen för att sortera frågor efter ämne osv så det måste jag tyvärr utesluta. Men något smart har ni säkert att säga! Tack för många bra frågor, hoppas det lugnade era nerver något!

Cornelia Rylen

Fotograf: Stefan Keturi! http://keturi.se

 

 

 

Kommentarer

 1. Liam

  Fast då kunde du ju skrivit inga frågor om Tyra eller fleur också för det är ju till stor del det vi var nyfikna på och något du inte vill tala om

  • Cornelia Rylén

   Tycker du det är min skyldighet att spotta ut information som jag dels inte besitter och dels inte har någon rätt att skriva ut? Bara för att du är nyfiken? Ni får tjata på Tyra istället 🙂

 2. Elin

  Jag har ett förslag för att göra ett bättre inlägg till nästa frågestund. Svara rätt på kusinfrågan. Samt sätt den överst i tjockt typsnitt samt versaler. Då blir det perfa!

 3. Hej Cornelia,
  Jag tycker minsann visst att du är intressant – du är en av de hästbloggare som flest av mina läsare följer och jag gillar ditt synsätt när det kommer till både ridning och livet så tyvärr så kommer du nog återkomma i min blogg vad det lider.
  Hemskt ledsen. =)

  • Cornelia Rylén

   Hahaha. Blev lite paff bara, att ni orkar :’) Åja, have fun och tack för fina ord emellanåt!

 4. Maria

  Hej Cornelia! Kom att tänka på en sak, det gäller detta med lite knepiga hästar som du är duktig på. Det är inte en fundering om Fleur, men jag tar henne som exempel ändå… Om du som ryttare hittar “rätt knappar” på en svår häst, hur tänker du att en eventuell ny ryttare ska kunna gå vidare och klara av den? En så svår häst som Fleur tex, med knepig historia, skulle du våga sälja den vidare? Eller vad sjutton gör man med en sån häst?
  Om du känner för att skriva något inlägg om detta så hade det varit kul.
  Tack för en trevlig blogg som inspirerar!

 5. A

  Hej! Intressant att du är allergisk mot att “sparka igång” hästarna i början av passen. Förstår precis vad du menar och brukade också känna så till hundra procent, innan jag köpte en häst jag trivs toppen med men som inte riktigt tar skänkeln. Väldigt medveten om problemet och jobbar på det hela tiden och han blir verkligen finare och finare, så det känns bara kul. MEN, den där startsträckan innan han kommer igång verkar aldrig släppa. Jag känner att jag måste, och alla tränare jag har kunnat testa att rida för säger, att det bara är att vara kvick och stark i skänkeln så att han liksom börjar reagera – dvs att sparka igång honom, ärligt talat. Han får ofta bara jogga lite innan jag börjar galoppera och då har jag inte lyckats hitta något sätt att få honom att svara framåt än att just kicka på lite och galoppera rejält framåt. Då är han oftast väldigt fin sen. När jag försöker att mest ge honom tid är han helt bakom hand och skänkel och jag får klämma fram honom… Som du förstår är detta något jag funderar mycket på och jag vill både försöka rida så att han så snabbt och ofta som möjligt känns framme, men också helst utan att behöva sparka igång honom. Eftersom jag inte fått några andra råd från mina tränare undrar jag hur du hade sett på en sån här situation 🙂 Hästen är ganska stor och åt det långsamma hållet men ändå sportig i kroppen. Tack på förhand, vore roligt att höra dina tankar 🙂

  • Cornelia Rylén

   Jag hade en sådan tillridningshäst, Nemo, nästan trög men ändå sportig, jag red med skarp rullsporre, och “kickade” igång honom genom en snabb dutt med sporren och beröm med klapp DIREKT när han reagerade, nyckeln ligger i att inte försöka hålla galoppen hela tiden utan att lära hästen reagera och gå själv. Inte rida igång dom framåt framåt utan träna reaktionen och sen stärka den korta galoppen som sega hästar ofta har svårt att hålla, ofta vill dom ta lite längre långsamma galoppsprång och det vill folk gärna rida framåt i för att ja, det går så långsamt. Välj istället att få en snabb reaktion, beröm, och sen be hästen korta sig och öva på att bära sig i kort galopp, med jämna avcheckningar och reaktionstest, blir hästen stark i den korta böriga galoppen (där man absolut inte behöver hålla allt i handen) så kommer framåt inte vara några problem 🙂

   Tillridningshästen blev pigg, kom upp från marken, vaknade till liv och rörde sig lättare framåt efter en månad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *