Mitt tänk

Det är väldigt enkelt att bara sitta vackert på en välriden häst, men det är inte lika enkelt att få en häst välriden genom att bara sitta vackert.

Min filosofi speglar sig väldigt mycket mot hur jag är som person. Det är ett sätt som jag, genom att sitta på egna hästar och andras, hittat fram till och utvecklar och jobbar med varje dag på varje häst. Det är inte en massa regler jag hittat på eller ett sätt som funkat ett tag utan det är en inställning och ett tänk som hittills inte svikit mig. 

Jag söker efter en avslappnad häst, en häst som kan gå i vilken form som helst utan att du som ryttare ska behöva hjälpa till med kraft. Jag tror inte på skolboken och att det ska behöva vara som det varit i alla år. Att det ska behöva vara på ett visst sätt, bara för att det ska vara så. Jag löser inte problem genom att hålla i yttertygeln och pressa igenom med kraft. Det gamla sättet finns kvar av en anledning, yttertygeln är den bärande och den avgörande men det har gått för långt. Många ser inga andra sätt att lösa problem på än det man lärt sig från början. Det är det jag vill ändra på, det är det jag vill erbjuda en lösning och ett alternativ till.

Jag tror de flesta hoppryttare föredrar att ha en häst du inte behöver kämpa o slita konstant. Vore det inte härligt om hästen bara föll ner i en mjuk, rund form runt dina hjälper efter varje hinder och att du ändå hade total kontroll där? Jag tycker det är härligt och det är det jag jobbar för.

Jag tror på att våga rida för resultat i vardagen, uppstår någon typ av mindre form-problem, så tror jag på att våga bryta det och göra något åt det, för att sen kunna vara mjuk och känslig och på så sätt ge hästen beröm.

Jag tror på att kunna vara mjuk och vänlig mot den häst jag sitter på, och jag tror det är vänligare att lösa ett problem direkt när det uppstår, nästan oavsett medel, istället för att sitta o traggla med ett problem och vara små-elak hela tiden. Eftergift är beröm för hästen, det är många överens om, vore det inte optimalt att kunna “bestraffa” hästen med en förhållning vid problem för att berömma med en mjuk, eftergiven hand och sedan vara klar med problemet?

Jag tror inte att ridning går ut på att kunna ha tummarna uppåt, hälarna nedåt, armbågarna in och sedan sitta så rakryggad och vackert som möjligt. Jag tror att ridning går ut på att vara kapabel till att få din häst precis som du vill, precis när du vill, och efter det kunna sitta hur vackert du vill. För det är väldigt enkelt att bara sitta vackert på en välriden häst, men det är inte lika enkelt att få en häst välriden genom att bara sitta vackert.